O projektu 

Projekat AGRINNO, koji se sufinansira iz Intereg IPA Programa prekogranične saradnje Mađarska–Srbija 2014-2020, teži poboljšanju inovativnog pristupa u poljoprivredi u cilju iskorišćavanja obradivog zemljišta u okućnicama u prekograničnom području uvođenjem novih tehnologija za uzgoj biljnih kultura.

Projekat pokušava da odgovori na kompleksan problem na relaciji društvo-ekonomija-ekologija i nudi rešenje zasnovano na ruralnom razvoju Evropske unije. Potrebno je da se uz postojeće resurse i prilike definiše model sa niskim nivoom investicija, kako bi nezaposlenom stanovništvu bila pružena šansa za samozapošljavanje. Činjenica da ruralno stanovništvo poseduje zemljište odličnog kvaliteta u svojim okućnicama daje mogućnost za uvođenje novog modela poljoprivrednog poslovanja, koji ima za cilj podizanje produktivnosti i postizanje samozapošljavanja. Moguće rešenje je najekonomičnije iskorišćavanje zemljišta i radne snage u proizvodnji povrća za sopstvene potrebe i iznošenje viška proizvoda na tržište, povećanje kvaliteta proizvoda i prihoda domaćinstva

Stoga će tokom projekta biti osnovani inkubatori u tri poljoprivredne škole unutar svakog okruga u Vojvodini, koji će biti centar za organizaciju događaja, okupljanje članova i razmenu iskustava. Tokom projekta biće organizovana radionica na eksperimentalnim poljima, okrugli stolovi, dva velika seminara i međunarodna konferencija. Prvi seminar „Uzgoj biljaka u okućnicama“ biće održan u Vršcu, Rumi i Futogu, kada će polaznici obuke sem teorijskog znanja dobiti i kvalitetno seme koje bi usadili u svoje bašte. Nakon završetka organizovaće se i seminar u Segedinu sa ciljem da predstavi proizvođačima mogućnosti za kreiranje gotovog proizvoda i plasiranje istog na tržište.

Poljoprivredni proizvođači u pograničnom području obilaziće ogledna polja, te će biti motivisani na samozapošljavanje i postati potencijalni poslodavci, budući da im projekat prenošenjem veština obezbeđuje samostalnost i poboljšanje životnog standarda. Dugoročni cilj projekta je širenje i promocija rezultata u praksi i povezivanje ljudi sa pijacama, prodavnicama i tržnim centrima, u cilju uspostavljanja saradnje u regionu, smanjenje troškova transporta i postizanje konkurentnih cena.

Dobri susedi

stvaraju zajedničku

budućnost

Ukupan budžet projekta iznosi 325.536,75 evra od čega se 85% sufinansira sredstvima Evropske unije za period od 01. aprila 2018. do 30. novembra 2019. godine.