Sajtótájékoztató Innovatív megközelítés a mezőgazdaságban

2019. szeptember 30-án, hétfőn „Innovatív megközelítés a mezőgazdaságban” sajtótájékoztatót tartották a „Mezőgazdasági innováció a növekedés és a munkahelyteremtés biztosításához a határokon átnyúló régióban – AGRINNO” keretében. A konferencián a mezőgazdasági, vízgazdálkodási és erdészeti tartományi miniszter, Dr. Vuk Radojevic, az APV Európai Ügyek Alapjának igazgatója, Vidosava Enderic, a Mező- és Növénytermesztési ntézet igazgatója, Dr. Svetlana Balasevic Tubic, a Congrad megyei közgyűlés alelnöke, Kovac Beata. „Az Interreg IPA Határon Átnyúló Együttműködés Magyarország-Szerbia 2014-2020 program társfinanszírozásával az AGRINNO nemzetközi projekt keretében először a modern üvegházat telepítették a Mezőgazdasági és Növényi Növénytermesztési Intézetbe. Az új üvegházak három másik helyen találhatók – mezőgazdasági középiskolákban, Ruma, Futog és Vršac. Amit ennek a projektnek lehetővé kell tennie, és arra törekszik, hogy minden hallgató elősegítse kettős oktatását és biztosítsa számukra a legújabb eszközökkel történő ismeretek elsajátítását. Másrészről, a projekt megvalósításának lehetőséget kell biztosítani minden olyan vidéki térségben élő fiatal számára, akik nem vesznek részt ebben az iparágban, próbálkozniuk kell a mezőgazdasági kompetenciával és megélhetésük megszerzésével ”- mondta Dr. Radojevic.
Az Alap igazgatója, Vidosava Enderic bemutatta a résztvevőknek az AGRINNO projekt sikeresen végrehajtott tevékenységeit, valamint az Alap szerepét nemcsak ezen a projekten keresztül, hanem azt is, hogy az Alap milyen módon járul hozzá a lehető legtöbb uniós alap visszavonásához Vajdaság területe. Az igazgató rámutatott, hogy több mint 200 embert oktattak a „Regionális fejlesztési gazdálkodás EU-alapokon keresztül” szakprogram révén, amelyet az Alap hat cikluson keresztül sikeresen megszervez, és amelyen a résztvevőknek lehetősége van megismerni az EU-alapokat, írásukat és uniós projektek végrehajtása. Az Alap
igazgatója azt is nagy örömmel fejezte ki, hogy a partnerekkel folytatott együttmûködésfolytatódik, mivel a projekt ötletére vonatkozó javaslatot az AGRINNO 2 benyújtotta.
Az új projektötleti javaslat alternatív növényfajokat foglal magában, azaz gyógy- és fűszeres gyógynövényeket, amelyek vonzóak az üzleti fejlődés szempontjából, ugyanakkor nagyon jövedelmezőek, és a fiatalok számára lehetővé teszik a vidéken való tartózkodást. A mai konferencián résztvevők is Janko Cervenski, a zöldségosztály növénynemesítési és genetikai tudományos tanácsadója, és Dr. Timea Palfi, nonprofit képviselő, d.o.o. Congrad megye fejlesztésére, és a végén a résztvevőket az AGRINNO projekt projektmenedzsere, Predrag Rajic hívta meg a mezõgazdasági, vízgazdálkodási és erdészeti tartományi titkárság lõtt. Rámutatott, hogy a projekt végrehajtása rendkívül kihívásokkal teli, és megköszönte kollégáit, projektpartnereit és résztvevőit megértéséért és együttműködéséért.
A konferencia rendkívül részt vett és sikeres volt.