Zatvarajuća konferencija projekta AGRINNO

31.oktobra u Segedinu održana je zatvarajuća konferencija projekta „Inovacija poljoprivrede za obezbeđivanje rasta i zapošljavanja u prekograničnom regionu“ AGRINNO.
Na zatvarajućoj konferenciji, pored partnera iz Mađarske – Neprofitno d.o.o. za razvoj Županije Čongrad, prisustvovali su i Predrag Rajić projektni menadžer projekta AGRINNO iz Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, dr Janko Červenski ispred Instituta za ratarstvo i povrtarstvo i Vidosava Enderić, direktorica Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine,

Na konferenciji su predstavljeni rezultati projekta. Među rezultatima, ističu se postavljeni najsavremeniji plastenici na oglednom polju Instituta za ratarstvo i povrtarstvo i u srednjim poljoprivrednim školama u Futogu, Rumi i Vršcu. Pored plastenika, osnovana su i opremljena tri inkubatora, a održane su i brojne radionice na temu „Uzgoj biljaka u okućnicama“. Partneri iz Mađarske su uspešno organizovali radionice na temu „Proizvodnja hrane i plasiranje na tržište“. Projekat AGRINNO predstavio se i na 86. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, gde su posetioci imali prilike da se upoznaju ne samo sa ovim projektom, već su mogli da se informišu i o EU programima koji su dostupni Republici Srbiji, a samim tim i Vojvodini. Krajem septembra održana je i konferencija u okviru projekta na temu „Inovativan pristup u poljoprivredi“.

Opšti cilj projekta AGRINNO, koji je počeo 01. aprila 2018. godine, bio je jačanje inovativnog pristupa agro-preduzetništvu i edukovanje stanovnišva u ruralnim sredinama u cilju boljeg korišćenja obradivog zemljišta u njihovim okućnicama, dok su ciljne grupe bile nezaposlena lica u seoskim područjima s fokusom na mlade osobe, već postojeći poljoprivredni proizvođači, zaposleni u poljoprivrednim školama, organizacije u poljoprivredi i preradi hrane, porodice.